måndag 1 oktober 2012

Tandborstens Historia


Att tandborsten är århundradets uppfinning håller jag helt med om. Även om jag själv inte skulle kalla det för en uppfinning, utan ett mer utvecklat redskap som inspirerats av de forna arabiska, indiska och kinesiskas renliga kultur samt dess egna metoder för att hålla munnen ren.

Varför tandborsten kom att bli årtusendets uppfinning var för att behovet utav munhygien har behövds ända sedan människornas övergång till jordbruk. Peter Englund beskriver i sin essä ” Om tandborstens historia” hur den bristande munhygienen i samspel med den höga sockerintaget var den huvudsakliga anledningen till den allmänna tandförfallningen som ägde rum i den gamla världen under upptäcktstiden och koloniseringen.

Tandborsten har varit med fört oss till nya tider och den formutvecklig som den vidtog ihar varit betydande för alla människors dentala hälsa.

Det jag fick reda från essän var att genombrottet skedde först under tidigt 1700-tal.
Under hantverkarnas tid så täljde man handtagen och borrade hålen för borsten. När man började ta fram handtagen med hjälp svarvare,för att de skulle se lika ut tog manufakturens tid fart. Tandborsten standardiserades till att det ska vara tre rader med borst under 1800-talet och när efterfrågan på tandborstar ökade så började en massproduktion av produkten. 
Att tandborsten var en av de uppfinning som tog fart på industrialiseringen och att den fortfarande utvecklas nu under postindustralismens tid är en bra anledning för att kalla tandborsten för århundradets uppfinning, inte för att tala om all den nytta och renligheten den bringat oss.

Jag rekommenderar starkt denna essä av Peter Englund eftersom den ger nya perspektiv av européernas kunskap och problem kring renlighet och munhygien. Jämförelserna han gör med de olika kulturerna i världen och bakgrunden till dessa är något värt att läsa.